hammer map

I’m working on a making a map and i compiled it but when i run it in gmod it works for a few seconds then gmod crashes and the hammer log doesn’t say there are leaks. whats wrong?

please help!

Post the log here.

materialPath: e:\programs\installed programs\steam\steamapps\modeltrainsfreak\garrysmod\garrysmod\materials
Loading E:\3D Models\Gmod Maps\Flood_map_tutorial1.vmf
Could not locate ‘GameData’ key in e:\programs\installed programs\steam\steamapps\modeltrainsfreak\garrysmod\garrysmod\gameinfo.txt
fixing up env_cubemap materials on brush sides…
0…1…2…3…4…5…6…7…8…9…100…1…2…3…4…5…6…7…8…9…10Processing areas…done (0)
Building Faces…done (0)
Chop Details…done (0)
Find Visible Detail Sides…done (0)
Merging details…done (0)
FixTjuncs…
PruneNodes…
WriteBSP…
done (0)
writing E:\3D Models\Gmod Maps\Flood_map_tutorial1.prt…Building visibility clusters…
done (0)
ConVarRef mat_reduceparticles doesn’t point to an existing ConVar
Creating default LDR cubemaps for env_cubemap using skybox materials:
skybox/sky_day01_01*.vmt
! Run buildcubemaps in the engine to get the correct cube maps.
Creating default HDR cubemaps for env_cubemap using skybox materials:
skybox/sky_day01_01*.vmt
! Run buildcubemaps in the engine to get the correct cube maps.
Finding displacement neighbors…
Finding lightmap sample positions…
Displacement Alpha : 0…1…2…3…4…5…6…7…8…9…10
Building Physics collision data…
done (1) (53498 bytes)
Placing detail props : 0…1…2…3…4…5…6…7…8…9…10
Compacting texture/material tables…
Reduced 233 texinfos to 141
Reduced 49 texdatas to 35 (1535 bytes to 1119)
Writing E:\3D Models\Gmod Maps\Flood_map_tutorial1.bsp
1 second elapsed

2 threads
reading e:\3d models\gmod maps\Flood_map_tutorial1.bsp
reading e:\3d models\gmod maps\Flood_map_tutorial1.prt
263 portalclusters
723 numportals
0…1…2…3…4…5…6…7…8…9…100…1…2…3…4…5…6…7…8…9…10Optimized: 59 visible clusters (0.23%)
Total clusters visible: 25670
Average clusters visible: 97
Building PAS…
Average clusters audible: 197
visdatasize:18079 compressed from 21040
writing e:\3d models\gmod maps\Flood_map_tutorial1.bsp
2 seconds elapsed

Could not find lights.rad in lights.rad.
Trying VRAD BIN directory instead…
Warning: Couldn’t open texlight file e:\programs\installed programs\steam\steamapps\modeltrainsfreak\sourcesdk\bin\orangebox\bin\lights.rad.
Loading e:\3d models\gmod maps\Flood_map_tutorial1.bsp
1423 faces
810974 square feet [116780392.00 square inches]
0 Displacements
0 Square Feet [0.00 Square Inches]
1423 patches before subdivision
54943 patches after subdivision
10 direct lights
0…1…2…3…4…5…6…7…8…9…100…1…2…3…4…5…6…7…8…9…10transfers 4062210, max 579
transfer lists: 31.0 megs
0…1…2…3…4…5…6…7…8…9…10 Bounce #1 added RGB(250742, 210020, 75131)
0…1…2…3…4…5…6…7…8…9…10 Bounce #2 added RGB(28000, 19288, 4961)
0…1…2…3…4…5…6…7…8…9…10 Bounce #3 added RGB(3070, 1954, 477)
0…1…2…3…4…5…6…7…8…9…10 Bounce #4 added RGB(418, 274, 73)
0…1…2…3…4…5…6…7…8…9…10 Bounce #5 added RGB(67, 48, 14)
0…1…2…3…4…5…6…7…8…9…10 Bounce #6 added RGB(12, 10, 3)
0…1…2…3…4…5…6…7…8…9…10 Bounce #7 added RGB(2, 2, 1)
0…1…2…3…4…5…6…7…8…9…10 Bounce #8 added RGB(0, 0, 0)
Build Patch/Sample Hash Table(s)…Done<0.0321 sec>
0…1…2…3…4…5…6…7…8…9…10FinalLightFace Done
0 of 0 (0% of) surface lights went in leaf ambient cubes.
0…1…2…3…4…5…6…7…8…9…10Writing leaf ambient…done
Ready to Finish

Object names Objects/Maxobjs Memory / Maxmem Fullness


models 15/1024 720/49152 ( 1.5%)
brushes 140/8192 1680/98304 ( 1.7%)
brushsides 862/65536 6896/524288 ( 1.3%)
planes 512/65536 10240/1310720 ( 0.8%)
vertexes 1853/65536 22236/786432 ( 2.8%)
nodes 640/65536 20480/2097152 ( 1.0%)
texinfos 141/12288 10152/884736 ( 1.1%)
texdata 35/2048 1120/65536 ( 1.7%)
dispinfos 0/0 0/0 ( 0.0%)
disp_verts 0/0 0/0 ( 0.0%)
disp_tris 0/0 0/0 ( 0.0%)
disp_lmsamples 0/0 0/0 ( 0.0%)
faces 1423/65536 79688/3670016 ( 2.2%)
hdr faces 0/65536 0/3670016 ( 0.0%)
origfaces 441/65536 24696/3670016 ( 0.7%)
leaves 656/65536 20992/2097152 ( 1.0%)
leaffaces 1583/65536 3166/131072 ( 2.4%)
leafbrushes 351/65536 702/131072 ( 0.5%)
areas 3/256 24/2048 ( 1.2%)
surfedges 8140/512000 32560/2048000 ( 1.6%)
edges 4502/256000 18008/1024000 ( 1.8%)
LDR worldlights 10/8192 880/720896 ( 0.1%)
HDR worldlights 0/8192 0/720896 ( 0.0%)
leafwaterdata 1/32768 12/393216 ( 0.0%)
waterstrips 70/32768 700/327680 ( 0.2%)
waterverts 0/65536 0/786432 ( 0.0%)
waterindices 1050/65536 2100/131072 ( 1.6%)
cubemapsamples 1/1024 16/16384 ( 0.1%)
overlays 0/512 0/180224 ( 0.0%)
LDR lightdata [variable] 3579328/0 ( 0.0%)
HDR lightdata [variable] 0/0 ( 0.0%)
visdata [variable] 18079/16777216 ( 0.1%)
entdata [variable] 13356/393216 ( 3.4%)
LDR ambient table 656/65536 2624/262144 ( 1.0%)
HDR ambient table 656/65536 2624/262144 ( 1.0%)
LDR leaf ambient 2139/65536 59892/1835008 ( 3.3%)
HDR leaf ambient 656/65536 18368/1835008 ( 1.0%)
occluders 0/0 0/0 ( 0.0%)
occluder polygons 0/0 0/0 ( 0.0%)
occluder vert ind 0/0 0/0 ( 0.0%)
detail props [variable] 1/12 ( 8.3%)
static props [variable] 1/404 ( 0.2%)
pakfile [variable] 215748/0 ( 0.0%)
physics [variable] 53498/4194304 ( 1.3%)
physics terrain [variable] 2/1048576 ( 0.0%)

Level flags = 0

Total triangle count: 3530
Writing e:\3d models\gmod maps\Flood_map_tutorial1.bsp
13 seconds elapsed

At a quick look it seems it didn’t exactly find the lights.rad it needed. kinda weird that it also seems to have tried loading a .bsp in place.

so should I delete all the lights and redo them?

Hmm, try compiling it again, though if you want to, send me the vmf and/or add me on steam so i can help out better.

reapr070@gmail.com email

Have you made a button with no connections or a invalid brush?

Are Npcs or something outside the map?

“Map/Check for Problems” and look what it says

I found the problem it was a “func_breakable_surf” window with an invalid texture.

okay and its not an error witch looks like so?

Entity (func_breakable_surf) has unused keyvalue “error” <-- The Error is unfixable i think its a fail from valve

But a invalid texture… Remove the brush witch trigger the error and create a new brush

PS: Add me so i can help you better (just if you want)