How can i set multible skin for one model?

Hello guys, i’ve got a question.

i read a tutorial wich shows how i can make own models, i already creadet a simple picture frame wich is build out of a wooden plate, the picture and a golden plate with my name on it.
Now i wanted to make more frames with diffrent pictures, but i dont want to have over 10 diffrent models. i want to have one single frame in wich i can change the picture with the “Skin changer tool” (or stool? I forgot)
but i dont know how i can do this!

please could anyone help me?

in qc paste something like this below the “$cdmaterials” line



$texturegroup blablablah
{
[TAB]{ "texture_1" }
[TAB]{ "texture_etc"
Et cetera
}


The line you’re interested in is <<{ “texture_x” }>> replace the texture_x with your material name, and [TAB] with tapping the TAB button.

Look here for more info:

Thanks mate, i’m gonna try it right now :smiley:

Edit:
it wont work, buy i donw know where i failed :
my compile.qc looks like this:


$modelname "bild/bild.mdl"
$cdmaterials "models/bild"

$scale 1.0
$surfaceprop "Paper"

$body "Body" "bild.smd"
$texturegroup "Bild"
{
    { "skin1_textured" }
    { "skin2_textured" }
    { "skin3_textured" }
    { "skin4_textured" }
    { "skin5_textured" }
    { "skin6_textured" }
    { "skin7_textured" }
    { "skin8_textured" }
    { "skin9_textured" }
    { "skin10_textured" }
    { "skin11_textured" }
    { "skin12_textured" }
    { "skin13_textured" }
    { "skin14_textured" }
    { "skin15_textured" }
}


$sequence "idle" "bild.smd" fps 30

$collisionmodel "bild_collision.smd"
{
$mass 40
}

Not sure what might be wrong with that, but here’s a snippet from a .qc file I know is working:



$texturegroup skinfamilies
{
    { "logcluster_01.vmt" }
    { "logcluster_01b.vmt" }
}


(you can probably omit .vmt from that)

Also take note that if you are using multiple textures for one model you have to include all of them, like so:



$texturegroup skinfamilies
{
	{ "birchbark.vmt" "branch_01.vmt" "twigs_01.vmt" }
	{ "birchbark.vmt" "branch_01b.vmt" "twigs_01.vmt" }
}


guess i forgot the *.vmt, or should i try it with


$texturegroup skinfamilies
{
	{ "skin1_textured.vmt" "skin2_textured.vmt" ... "skin15_textured.vmt"  }
	
}

I don’t think .vmt is needed, and no, that is the syntax for multiple textures (as in one skin uses several textures). Try the first example I posted.

Try naming your original texture “skin_textured” and the other ones like “skin_textured2”, “skin_textured3” and so on.

i made some little progress, now i can change the skins as i want, but i’ve got 14 times the black-purple checkered texture and one picture that i can see :confused:
my compile.qc looks now like:


$modelname "bild/bild.mdl"
$cdmaterials "models/bild"
$texturegroup skinfamilies
{
    { "skin_textured1" }
    { "skin_textured2" }
    { "skin_textured3" }
    { "skin_textured4" }
    { "skin_textured5" }
    { "skin_textured6" }
    { "skin_textured7" }
    { "skin_textured8" }
    { "skin_textured9" }
    { "skin_textured10" }
    { "skin_textured11" }
    { "skin_textured12" }
    { "skin_textured13" }
    { "skin_textured14" }
    { "skin_textured15" }
}



$scale 1.0
$surfaceprop "Paper"

$body "Body" "bild.smd"



$sequence "idle" "bild.smd" fps 30

$collisionmodel "bild_collision.smd"
{
$mass 40
}

i think the problem is, that gmod cant find the other textures. am I right?

edit: i can only see “skin_textured7”

You must open up each one of your 15 skin_textured.vmts and check if they lead to the right file.
Your first should look something like this:


"Vertexlitgeneric"
{
	"$basetexture" "models/bild/skin_textured1"
}

Second one like this


"Vertexlitgeneric"
{
	"$basetexture" "models/bild/skin_textured2"
}

(assuming your vtfs are in the same folder, otherwise, make sure the .vmt leads to the .vtf path+file)
etc.
And are they in the proper ordner? It MUST be “models/bild” as specified in the .qc file, otherwise the .mdl won’t find them.

okay, i opened the vmt’s ans i got this weird stuff:
first texture:


"VertexlitGeneric"
{
	"$basetexture" "models/bild/skin1_textured"
}


second:


"VertexlitGeneric"
{
	"$basetexture" "models/bild/bed_textured"
}


thats my problem XD i changet the file names but didn’t know that in the vmt’s nothing changes.

i’ll try my luck

Edit: still wont work -_- it’s starting to get annoying

Edit2:
i took a look on the compile progress and the bild.mdl said this:

is that normal?
eventually made i a mistake in milkshape